Tämä on suuntaa-antava ohje muotoonhiottavien perälevyjen (esim. Pachmayr) asennukseen. Työ ei ole erityisen vaikeaa, mutta vaatii huolellisuutta. Mikäli olet epävarma kyvyistäsi, jätä työ esimerkiksi asesepän tehtäväksi, jotta et pilaa arvokasta tukkiasi.

Mikäli et omista hiomakonetta, hiontatyötä voi koettaa tarjota esimerkiksi pikasuutarille nauhahiomakoneella tehtäväksi. Älä kuitenkaan vie asetta ostoskeskukseen, vaan vain pelkkä tukki!

Joissakin tapauksissa perälevyn voi kiinnittää myös liimaamalla käyttämättä ruuveja, mutta suosittelemme aina ruuvaamista perälevyn kiinnipysymisen varmistamiseksi.

Pachmayr-perälevyjen asennus

Katso mittapiirrosta perälevyn mukana tulevassa englanninkielisessä käyttöohjeessa ja perälevyn pakkauksessa.

 1. Varmista, että perälevy on sopivan kokoinen ja haluamasi mallinen ennen työhön ryhtymistä.
 2. Poista aseen alkuperäinen perälevy ja viimeistele aseen tukin perä suoraksi. Varmista, että perälevyn paksuus on sopiva haluamaasi perän pituuteen (mitta E). Perälevyn ja tukin väliin voi tarvittaessa lisätä sopivasta materiaalista tehdyn välilevyn. Suojaa tukin ulkopinta teipillä.
 3. Poraa vanhat ruuvinreiät sopivaan kokoon ja täytä ne liimaamalla niihin puutapit. Vanhoja reikiä ei tulisi käyttää, koska perälevy voi irrota.
 4. Käytä aina Pachmayr-perälevyjen mukana tulleita ruuveja. Vääränlaiset ruuvit saattavat vahingoittaa perälevyn runkoa.
 5. Sommittele perälevy paikalleen tukin perään siten, että työstettävää jää mahdollisimman vähän välille D (tukin yläreunaan). Suurin osa poistettavasta materiaalista jää perälevyn kärkipuolelle. Varmista, että perälevy on suorassa ja keskellä. Huomaa: joissakin malleissa on teräksinen sisärunko, jonka leveys on mitta F. Perälevyä ei saa kaventaa sisärunkoon saakka.
 6. Perälevyn ulkopintaan on tehtävä viillot ruuveille. Oikean kohdan löydät työntämällä jotakin sopivaa tappia sisäpuolen kautta ruuvinreikään, jolloin kumi nousee koholle. Tee terävällä veitsellä pieni viilto kohoumaan. Näin reikä ei näy, kun perälevy on asennettu.
 7. Merkkaa yläreiän paikka tukin perään sopivalla työvälineellä perälevyn ruuvinreiän läpi. Alareiän saat tällöin kohdalleen mittaamalla (mitta C).
 8. Varmista vielä, että perälevy istuu tasaisesti tukin perään. Perälevyn runkolevy ei saa taipua kiinnitettäessä.
 9. Ruuveille on porattava alkureiät tukkiin, muuten tukki voi haljeta! Oikea poran koko on 1/8″ (3 – 3,5 mm).
 10. Työnnä ruuvit perälevyyn tehtyjen viiltojen läpi paikalleen. Voit käyttää apuna kevyttä vaseliinia tai silikonia, jotta kumi ei varmasti repeä. Ruuvaa perälevy kiinni tukkiin ja varmista lopullisesti, että se kiinnittyy oikeaan kohtaan.
 11. Hio perälevyn reunoja vähitellen tukin muotoa vastaavaksi esimerkiksi nauhahiomakoneella. Sopiva aloituskarkeus on 80-100. Varo naarmuttamasta tukkia (muistithan suojateipit!). Älä paina liikaa, vaan anna hiomapinnan tehdä työ – muutoin perälevyn materiaali voi vahingoittua.
 12. Viimeistele työ hienommalla hiomapaperilla (180-320) mieluiten hiomakapulan avulla.

* * *

Muiden perälevyjen asennus

Muut hiottavat perälevyt asennetaan pääpiirteittäin samalla tavalla kuin edellä.

Mikäli perälevyn mukana ei tule kiinnitysruuveja, käytä alkuperäisen perälevyn ruuveja tai mitoiltaan ja kierteeltään samankaltaisia uusia ruuveja, kuitenkin niin että ruuvin kanta on riittävän suuri. Älä käytä kartiokantaisia ruuveja, ne voivat kiristettäessä halkaista perälevyn rungon.

Valitse hiontamateriaalit ja -menetelmät perälevyn materiaalien mukaan.

Microcell-perälevyt

Microcell-perälevyjen hiontaan valmistaja suosittelee nro 400 -hiontapaperia ja suurehkoa hiontanopeutta. Liian pienellä hiomakoneen nopeudella pinta ei välttämättä jää siistiksi.

© Copyright Eräliike Riistamaa Oy