Vetopituus

lop

Tukin vetopituudella (Length of Pull, LOP) tarkoitetaan liipaisimen etupinnasta perälevyn keskelle piipun suuntaisesti mitattua pituutta. Boydsin valmistamissa kivääritukeissa vetopituus on normaalisti 350 mm (13-3/4″), mikä soveltuu hyvin amerikkalaistyyppiseen pöydältä ampumiseen, mutta saattaa täkäläisiin aseisiin ja ampumatapoihin tottuneesta tuntua hieman lyhyeltä. Pitkäkätisten tai muuten kookkaiden ampujien kannattaa harkita vetopituuden lisäämistä, ja toki myös lyhentäminen on mahdollista.

Vetopituuden mittaaminen

Mittaa vetopituus tyypillinen ammuntavaatetus ylläsi. Katso myös video Boydsin nettisivuilta:
http://www.boydsgunstocks.com/custom-options/custom-length-of-pull

  1. Laita teippi poskipakan päälle
  2. Piirrä teippiin viiva 145 mm (5-3/4″) liipaisimen etureunasta, piipun suuntaisesti mitattuna
  3. Aseta hartialinjasi 45° kulmaan kohti maalia ja nosta ase
  4. Laske poskesi luonnollisesti poskipakan päälle pitäen katseesi kohti maalia. Älä kurottele tähtäinkuvaa.
  5. Merkitse teippiin taso, johon nenänpääsi asettui
  6. Jos nenäsi osui liipaisimen puolelle merkistä, tarvitsemasi vetopituus on 35 cm + viivojen etäisyys. Jos nenäsi jäi merkin takapuolelle, vetopituutesi on 35 cm – viivojen etäisyys.

Väärinkäsitysten välttämiseksi ilmoita haluamasi vetopituus aina tuumina (samoin kuin Boydsin nettisivuilla). Tästä tulostettavasta vetopituusmittarista voi olla apua (tulosta normaalikokoon: skaalaus 100%, tarkista tulosteen mitta ennen käyttöä). Leikkaa sopivan kokoiseksi ja teippaa tukkiin oikealle kohdalle:

Vetopituusasteikko

Perälevyn vaikutus vetopituuteen

Boyds-tukkien vetopituus ilmoitetaan aina valittu perälevy asennettuna. Jos siis valitset vakiomallista paksumman perälevyn, tukissa on vastaavasti vähemmän puuta eikä tukin pituus muutu.

Pisimmät vetopituudet ovat mahdollisia vain samaan aikaan paksun perälevyn kanssa.

© Copyright Eräliike Riistamaa Oy