sizedies

Normaalisti jälleenladattaessa koko hylsyn ulkomitat muokataan takaisin nimellismittoihinsa (kokosupistus, full length sizing). Jos käytetään vain aiemmin samassa aseessa ammuttuja hylsyjä, voidaan vaihtoehtoisesti supistaa pelkästään hylsyn kaula, joka on vastuussa luodin kiinnipitämisestä. Kaulasupistus (neck sizing) pidentää huomattavasti hylsyjen käyttöikää, koska niiden muodonmuutos jälleenlataus- ja ammuntakierroksella jää lähes kokonaan pois. Usein myös tarkkuus paranee, koska patruuna on ulkomitoiltaan juuri kyseisen aseen patruunapesään sopiva ja hylsynkaula tarkemmin keskeinen kuin kokosupistuksen jäljiltä. Lisäetuna hylsyjä ei tarvitse supistamista varten voidella.

Luodin asettaminen paikalleen ja mahdollinen niippaus tapahtuu samalla tavalla ja samoilla välineillä kuin kokosupistettaessakin.

Lee valmistaa kaulasupistusholkkeja moniin eri kaliipereihin, joko erillisinä kaulasupistusholkkeina (Collet Die) tai holkkisarjojen osana (Collet Die Set tai Ultimate-holkkisarja). Normaalisti kaulasupistusholkki poistaa oman toimensa ohella hylsystä vanhan nallin, kuten kokosupistusholkitkin. Holkin nimi tulee kauluksesta (collet), jonka kynnet puristavat hylsynkaulan nallinpoistopiikkiä (mandrel) vasten latauskammen liikkeen viime hetkillä. Holkissa on liikkuva sisäosa, joka nousee hylsynpitimen painamana hylsyn mukana ylemmäs ja supistushetkellä puristuu holkin rungon kartiota vasten sulkien supistuskynnet.

Itselataaville ja vipulukkoisille aseille kaulasupistusta ei suositella.

Lee-ohjeiden mukainen holkin säätö & käyttö

Lee-puristimet:

  • kierrä holkki puristimeen niin syvälle, että se juuri ottaa kiinni hylsynpitimeen kun puristimen kampi on alhaalla;
  • kierrä vielä yksi kierros lisää (Classic-puristimilla 1 ja 3/4 kierrosta).

Muiden valmistajien puristimet:

  • kierrä holkki puristimeen niin syvälle, että se ottaa kiinni hylsynpitimeen;
  • kierrä vielä kaksi kierrosta lisää. Näin puristimen kampi ei pääse kääntymään kuolokohtansa yli ja tuntuma supistustapahtumaan säilyy.

Supistus:

Nosta hylsy holkkiin. Tunnet ensin, kuinka käytetty nalli irtoaa hylsystä, eikä pian sen jälkeen kampi enää liiku. Nyt kampea on painettava vielä huomattavasti voimakkaammin pieni matka lisää, jotta hylsynpidin työntää holkin liikkuvan sisäosan holkin sisään ja varsinainen supistus tapahtuu. Jos haluat luodin tarttuvan paikalleen tiukemmin, säädä holkki vielä 1/4-kierros syvemmälle.

Haluttaessa voi myös ensimmäisen supistuksen jälkeen kiertää hylsyä pitimessään n. 1/3-kierroksen ja supistaa sen uudelleen. Tämä tasoittaa ensimmäisen supistuskerran jäljiltä mahdollisesti jääneet supistuskynsien jäljet.

Vaihtoehtoinen säätötapa

Leen “normaali” säätötapa on nopea ja toimii hyvin tavanomaisille, kaulaltaan normaalipaksuisille hylsyille. Säädön voi kuitenkin tehdä myös toisella tavalla, joka ottaa paremmin huomioon käytössä olevat hylsyt. Tarvitset lisäksi tarkan mittavälineen hylsynkaulan halkaisijan mittaamiseen (työntömitta tai mikrometri).

Supistusvaiheessa holkin kynnet puristavat hylsynkaulan kovaa teräksistä puikkoa (mandrel) vasten. Hylsy ei voi sen enempää supistua, joten mandrelin halkaisija määrittelee täsmälleen hylsynkaulan tulevan sisähalkaisijan. Sen sijaan hylsynkaulojen materiaalipaksuus vaihtelee, ja holkki on säädettävä sen mukaan.

Nosta puristimen kara yläasentoonsa. Kierrä holkki puristimeen niin syvälle, että se juuri koskettaa hylsynpidintä.

Mittaa hylsynkaulan ulkohalkaisija. Nosta hylsy holkkiin, käyttäen koko puristimen liikerataa, ja vedä se pois. Tämä ei juuri vaadi voimaa, koska hylsyä ei vielä supistettu juuri lainkaan. Kierrä nyt holkkia 1/4-kierros sisäänpäin. Nosta hylsy jälleen holkkiin. Supistusvaiheessa saattaa jo tuntua pientä vastusta. Mittaa jälleen hylsynkaulan halkaisija ja vertaa edelliseen mittaukseen. Jos se ei vieläkään ole supistunut, kiristä holkkia taas 1/4-kierros.

Kun olet havainnut hylsyn supistuneen mitattavasti, toista samaa vaihetta kiristäen holkkia aina 1/16-kierros ja mittaamalla hylsynkaula joka supistuksen jälkeen. Lopulta saat kaksi peräkkäistä mittausta, joiden välillä hylsy ei ole enää supistunut lisää. Tämän jälkeen holkkia ei enää säädetä kireämmälle – hylsynkaula on jo kokonaan mandrelia vasten, eikä holkki voi sitä enempää supistaa.

Luodin tiukkuus

Holkin toimintaperiaatteesta johtuen hylsynkaulan sisähalkaisija ei supistu mandrelin halkaisijaa pienemmäksi, teki holkin säätövaiheessa mitä hyvänsä. Jos luodin haluaa asettuvan tiukemmin, mandrelia voi hioa ohuemmaksi. Valmistajan ohjeiden mukaan mandrelia voi ohentaa noin 0.001″ (0,025 mm). Suurempi ohennus ei välttämättä enää auta, koska luodin asettaminen venyttää silloin jo hylsynkaulaa takaisin päin.

Ongelma: hylsy ei supistu tai luoti on hyvin löysä

Käytithän supistusvaiheessa puristimen koko liikeradan, mukaan lukien holkin “loppumuljahdus”?

© Copyright Eräliike Riistamaa Oy