Piipun puhdistus

Ilma-aseiden likaantumismekanismit eroavat ruutiaseiden likaantumisesta. Ruudin palamistuotteiden tai syövyttävien kemikaalien kertymisestä piippuun ei luonnollisestikaan ole huolta, mutta korroosio ja lyijyyntyminen ovat ongelmia.

Kun paineilma työntää luodin edellään piipun läpi ja laajenee, samalla ilma jäähtyy nopeasti, ja siinä mukana oleva kosteus tiivistyy piipun sisäpinnalle. Piipun käsittelemätön sisäpinta on arka korroosiolle, ja kosteuden nopeuttamana vaikutus saattaa näkyä muutamissa päivissä. Karhea hapettuma kiihdyttää luodeista irtoavan lyijyn kertymistä piipun pinnoille. Jo muutamien satojen laukausten jälkeen aseen tarkkuus saattaa heikentyä selvästi.

Lyijyyntyneen piipun puhdistus onnistuu esimerkiksi VFG-piipunpuhdistuspastalla. Lisäksi tarvitset puhdistuspuikkoon kiinnitettäviä huopatulppia ja läpiammuttavia puhdistustulppia. Mikäli aseessa on irrotettava äänenvaimennin, poista se.

Kiinnitä oikean kaliiperin puhdistustulppa puikkoon ja peitä huopatulpan pinta ohuesti puhdistuspastalla. Työnnä puikko piippuun ja vedä sitä rauhallisesti muutamaan kertaan edestakaisin koko piipun mitalta (ei läpi asti – tällöin tulppa luultavasti putoaa puikosta). Joustava huopatulppa varmistaa, että pasta pureutuu tehokkaimmin juuri niihin kohtiin, joihin vieraita aineita on kertynyt. Toista uudella tulpalla ja kevyellä pasta-annoksella niin monta kertaa, että tulppa ei enää mustu merkittävästi.

Seuraavaksi pyyhi koko piipun pituus muutamaan kertaan puhdistustulpalla, johon on sivelty soveltuvaa teflonrasvaa (esim. Lupus-teflonvaseliini). Teflonvaseliini sitoo puhdistuspastan ja siihen irronneet jäämät.

Lopuksi puhdista piippu käyttäen riittävää määrää puhtaita huopatulppia. Tämän jälkeen piippu on puhdas, sen mikrohuokoset ovat täyttyneet teflonrasvalla ja pinta on suojattu kosteudelta.

Edellä kuvattu perusteellinen puhdistus kannattaa suorittaa noin 500-1000 laukauksen välein. Ammuntasessioiden päätteeksi on hyvä poistaa piippuun kertynyt kosteus ampumalla kevyesti teflonrasvalla käsitelty läpiammuttava puhdistustulppa aseen läpi. Ennen seuraavaa ampumakertaa ylimääräinen teflonrasva poistetaan puhtaalla läpiammuttavalla tulpalla, jonka perään on ladattu tavallinen lyijyluoti. Toista muutama kerta.

  • Älä milloinkaan käytä mineraaliöljyjä tai niihin pohjautuvia vaseliineja ilma-aseiden piipun tai paineenalaisten osien voiteluun – diesel-efekti saattaa johtaa hallitsemattomaan tehoon ja vaarallisiin vaurioihin!
  • Älä käytä pronssiharjaa ilma-aseiden piippujen puhdistamiseen. Useimmissa aseissa on kuminen tiiviste patruunapesässä, ja se vaurioituu helposti.
  • Jos puhdistuspastaa joutuu aseen sinistetyille ulkoisille metallipinnoille, pyyhi se varovasti pois. Pasta ei sellaisenaan vahingoita sinistystä, mutta pintaan hierottaessa se saattaa kuluttaa siihen jäljen.
  • Älä ammu puhdistuspastaa tai likaisia tulppia aseen läpi.
© Copyright Eräliike Riistamaa Oy