Artikkeli julkaistu: Ase&Erä 1/1998 s.60.

Kirjoittaja Pekka Liimatta.

TAU-200 on saatavana verkkokaupassamme.

Ase&Erässä viime keväänä esitellyn TAU 7-ilmapistoolin maahantuoja, Eräliike Riistamaa Kouvolasta, on alkanut tuoda myös saman tsekkitehtaan C02-toimista TAU 200-ilmakivääriä. Lyhyesti luonnehdittuna uutuuskivääri on olemukseltaan samankaltainen kuin TAU 7-pistoolikin, eli tarkoitettu lähinnä ensimmäiseksi “oikeaksi” harjoitus- ja kilpa-aseeksi. Osittain TAU 200 käyttää myös samoja komponentteja kuin pistoolikin ( esim. laukaisukoneisto ja C02- mekanismin perusosat ), tosin lataussysteemi sekä monet muut pitkälle aseelle tyypilliset tekniset ratkaisut ovat luonnollisesti täysin erilaiset.Hintaluokkaansa nähden TAU on säädöiltään monipuolinen ja varustetasoltaan itäeurooppalaisen käytännön mukaisesti runsas. Tummaksi petsatusta kovapuusta valmistettu tukki on säädeltävissä pituuden ja perälevyn sekä poskituen korkeuden osalta. Lisäksi tukin etuosassa on vakiolevyinen kevytmetallikisko lisätarvikkeiden, esim. kämmentuen kiinnitystä varten. Myös kiväärin kokonaispituutta, samoin kuin tähtäinväliäkin, voi säätää liikuttamalla piipun päällä liukuvaa etutähtäin/lisäpainoyhdistelmää haluttuun suuntaan. Vakiona asennetun diopteritähtäimen vaihtoehtona varusteisiin kuuluu tavanomainen, avoin takatähtäin, luonnollisesti aseeseen voi lisäksi asentaa minkä tahansa 1 1 mm:n standardiuriin sopivan kiikari- tai diopteritähtäimen.

Kiväärin laukaisu on täysin säädettävä ja luodin lähtönopeuttakin voi säätää välillä 125- 160 m/s, mikäli tarve vaatii. Käymättä tässä sen tarkemmin läpi kaikkia aseen ominaisuuksia voisi todeta siitä löytyvän suurin piirtein samat säätö- ja käyttömahdollisuudet kuin huomattavasti kalliimmista huippuaseistakin. Positiivinen seikka on myöskin C02-mekanismin käyttö voimanlähteenä, tällöin esim. junioriluokan ampujan on helpompi keskittyä itse ammuntaan ilman ylimääräisiä liikkeitä tai voimankäyttöä.

Kuten TAU-pistoolissakin, voidaan myös tässä kiväärissä käyttää “tilapäisvoimanlähteenä” 7 tai 12 gramman pieniä C02-ampulleja. Kiväärin varsinainen kaasusäiliö sijaitsee tukin etuosan sisällä ja se voidaan täyttää varusteisiin kuuluvasta 125 gramman kaasupullosta. Maahantuojalta on saatavissa myös erillisiä adapterikappaleita, joilla kiväärin varustepullo on täytettävissä mistä tahansa standardikierteisestä C02- säiliöstä.

TAU-kiväärin tarkkuuspotentiaalia kokeiltiin kolmea eri luotilajia käyttäen, parhaimmillaan kaikilla saatiin aikaan 10 metrin osumakuvioita, jotka pitivät hajonnan jatkuvasti kivääritaulun kympissä. Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että osumakuvion ulkohalkaisija ei saa ylittää yhdeksää milliä. 9 mm:n käynti kymmenellä laukauksella onkin tehtaan antama takuu, ja ainakin koeyksilöllä tähän päästiin. Tarkkuus siis tuntuisi riittävän vakavampihenkiseenkin ammuntaan, kunhan käytetty luoti vain on käypäisä.

Lyhyen tutustumisen perusteella TAU-kivääristä jäi sama asiallinen vaikutelma kuin tehtaan pistoolistakin. Kivääri on tukevan tuntuinen ja vaikuttaa huolellisesti valmistetulta, tosin vasta pitempiaikainen ampuminen voi tuoda esille lopullisen käyttökestävyyden. TAU:n hinta, noin 2200 mk, vaikuttaa kohtuulliselta laatuun nähden, lisätietoja ja kiväärin saatavuutta voi tiedustella maahantuojalta.

© Copyright Eräliike Riistamaa Oy