FX Typhoon -ilmakivääri on saatavana verkkokaupassamme.

Kerronpa tässä tavallisen harrastajan kokemuksia paineilma-aseesta FX-Typhoon. Alkututkiskelussa jo heti huomaa, että kyse on laadukkaasta tuotteesta, viimeistely virheetön jne. Keveytensä takia on hennon tuntuinen, mutta eihän nämä rautakankia olekkaan. Kiikariin kannattaa laittaa korkeat jalat latausaukon sijainnin takia, ja tässähän kestää varmasti millaiset tahansa, kun rekyyliä ei ole.

Pumppuun, joka sekin on laadukkaan ”oloinen” ruuvataan levy pohjaan, letku kiinni ja täyttönippa tiivisteineen paikoilleen. Pumppaaminen tuntuu aluksi aika kovalta hommalta, siinäkin huomaa pian oikea taktiikan ja homma helpottuu,200bar tulee sieltä kuitenkin aika kivuttomasti vastaan. Kannattaa laskea täytön jälkeen kunnolla ilma pois pumpun ja aseen väliltä, tiiviste korkkaa heti jos hutiloi, siitä kokemusta kirjoittajalla. Siinä täyttönipan päällä pumpussa on syytä pitää jotain suojaa, vaikkapa minigrip-pussia tai vastaavaa, nämä ovat puhtaudesta tarkkoja laitteita.

Kohdistellessa kiikaria ja muutenkin ammuskellessa, käytössä oli luotinopeusmittari ja mukava havainto oli että tässä toteutuu ja ylittyykin valmistajan antamat lukemat. Käytössä oli H&N muutamia eri malleja. Kovimmillaan vauhti melko lailla 300m/s ja painavimmalla luodilla n.240m/s, nämä siis 5,5mm lukuja tehdas-säädöllä. Kokemuksesta tiedän ja moni lukijakin tietää, että nämä luvut ovat 5,5milliselle kovia lukuja.

Itse ammunta on tavallisten jousitoimisten jälkeen voisi sanoa ”huvittavan helppoa”, tarkoitan tällä nimenomaan takapiha/mökki yms. ammuntaa, mitenkään muuten aliarvioimalla ampumista yleensä. Ja voihan tällä koittaa ampua 10 metristä tauluun kovaa suoritusta ja todeta että ei ole helppoa, niin kun ei millään pyssyllä. Tuntuu vaan, että tämän tehoinen ase on mukavampi pitemmillä matkoilla, vaikkei keskelle ampujasta johtuen osuisikaan. Tuelta, hiekkapussien päältä 20 metrin matkalta, minunkin tasoinen ampuja ampuu tällä ns. samaan reikään 5 laukausta, eikä reiästä muodostu kovin suuri. Kokeilin 60 metrin matkalta myös ammuskella, ja silloinkin menee vielä tulitikkuaskin kokoiselle alueelle, täytyy tietysti olla hyvät olosuhteet ja laitteeet säädoissä muutenkin.

Vielä tämmöistä kerrottavaa. Totesin, että hyvään suoritukseen pääsee tehdas-asetuksilla näillä käytettävissä olevilla luodeilla sillä raskaimmalla. Täydellä säiliöllä ampuu noin 40 käyttökelpoista laukausta näin. Kevyempiä luoteja käytettäessä osuma tarkkuus kärsii, koska ampuu niitä liian lujaa. Tämä on pelkästään hyvä asia, koska tehoa pystyy helposti pudottamaan. ”Tukki” on yhdellä kuusiokoloruuvilla kiinni ja sen irrottamalla saa aseen koneiston esiin ja siellä on toinen kuusiokoloruuvi siinä peräpäässä, sitä kiertämällä vastapäivään teho laskee. Siitä hakemalla oikea teho osuu taas kevyemmilläkin viimeisenpäälle hyvin. Tästä seuraa semmoinen juttu, että laukaisumäärä säiliöllisellä helposti tuplaantuu. Se itselle paras vaihtoehto varmasti kokeilemalla löytyy jokaiselle ampujalle.

1500 laukauksen aikana ei ollut vikoja, miinusta ainoastaan luodin laitossa, joka on hieman hankalaa, mutta siihenkin tottuu ja pumppaaminen otetaan kuntoilun kannalta, jollei se kiinnosta niin sitten täytyy hommata 300bar pullo tai kompressori. Äänenvaimennin on ehdoton hankinta, pitää yllättävän kovan pamauksen, se on se pienemmän riesan tie naapureita ajatellen. Tämä kieltämättä kohdallani muutti käsityksiä ilma-aseista, positiivisesti.

Terveisin Kari Kauppinen

© Copyright Eräliike Riistamaa Oy